Skapande verkstad

Utifrån vår utvärdering har vi sett att vi kan utveckla skapande verksamhet på avdelningen. Därför har vi valt att arbeta med temat Skapande verkstad under läsåret 17/18. 

Mål:
•Väcka barns nyfikenhet och intresse kring skapande och utveckla deras tillit till sin egen förmåga när det gäller att utforska olika material och tekniker.

•Öka barnens kunskap och upptäckarglädje kring olika sorters material och tekniker som finns att tillgå.

Kopplingar till läroplanen:
Förskolan skall sträva efter att varje barn:
•utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

•utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många olika uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama.

Temat startade med att en pedagog berättade om något som swishat förbi huvudet och åkt vidare mot lekparken brevid förskolan. Väskan hade kommit dit på en flygande matta. Kofferten var låst men det fanns ingen nyckel. Vi letade i lekparken men hittade ingen nyckel. 

Barnen letade efter olika nycklar inne på avdelningen som kunde passa till låset. Tillslut hittades en nyckeln i play-doh degen som passade till låset. I väskan gämde sig ett brev med ett uppdrag, olika målarfärger, målarverktyg så t.ex. diskborste, svampar, gaffel roller... 

Barnen provar på momentmålning i mindre grupper. Dom får prova olika tekniker inom målning som att måla med pensel, fingrar, händer, tops och även att limma.